, przyprawić solą. Gotować godzinę. Aby bulion był klarowny, co jakiś czas usuwać szumowiny łyżką cedzakową. Zdjąć z ognia, płyn odcedzić przez sitko. Warzywa i mięso wyjąć. Używając papierowych ręczników, zebrać z powierzchni nadmiar tłuszczu. mięso;kurczak;woda;pietruszka;por;seler;cebula;pieprz;
1/2 kg udźca cielęcego,1-2 jajka,bułka tarta,olej rzepakowy do smażenia,sól,pieprz,cytryna Tniemy udziec na plastry dwucentymetrowej grubości, usuwamy tłuszcz i błonę. Największe części przeznaczymy na kotlety. Rozbijamy je tłuczkiem na grubość około jednego centymetra. Posypujemy solą i pieprzem
3 dkg drożdży ,4 dkg cukru,sól,1/2 l płynu (mleko; serwatka; maślanka; woda), 75 dkg mąki pszenno-razowej,25dkg mąki pszenno pytlowej,tłuszcz do smarowania formy Mąkę przesiać do miski, zostawić w ciepłym miejscu, 2 wąskie długie foremki posmarować tłuszczem oprószyć mąką. Drożdże rozetrzeć z
tłuszcz. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i rozmrożone, pokrojone w grubą kostkę borowiki. Borowiki wstępnie posól. Puszczą dużo wody, trzeba więc powoli je dusić, aż płyn odparuje.
W momencie, gdy grzyby zaczną się topić w tłuszczu, dodaj mąkę i zasmaż. Dodaj do borowików kwaśną śmietanę, dopraw solą i
na porcje, oprószyć mąką, usmażyć na oliwie, zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu (tłuszcz po smażeniu ryby zachować). Przygotować sos: na patelnię z tłuszczem po smażeniu ryby wlać wino i, podgrzewając, zredukować płyn do 1/3 objętości. Dodać śmietanę i gotować, aż połowa płynu wyparuje. Sos