waniliowej. Dodajemy jajko i całą mąkę, starannie mieszamy - masa powinna być bardzo miękka i kleista. Dzielimy ją na 2 części. Każdą porcję rozwałkowujemy na gr. 2,5 mm pomiędzy 2 arkuszami pergaminu, posypanymi mąką. Ciasto wraz z papierem schładzamy 30 minut. Gdy stwardnieje, przekładamy je na stolnicę
tradycyjną blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto należy rozsmarować równomiernie po całej powierzchni blachy. Pieczemy 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, termoobieg. Kiedy ciasto ładnie się zarumieni, a patyczek po wyciągnięciu z ciasta będzie suchy ciasto przekładamy na
masło... zagniatam aż będzie jędrne, sprężyste i łatwo będzie się odklejało od ręki... jeśli będzie brudzić palce trzeba dosypywać mąkę... aż do skutku... Kulkę z ciasta zostawiam na całą godzinę na blacie kuchennym żeby sobie wyrosła... nie musi być tam obłędnie ciepło ale warto pozamykać okna żeby