wyciąć dziurek do przewiązania wstążeczki (możesz użyć rurki, ale pamiętaj, by dziurki nie były zbyt małe, bo kiedy ciasto lekko wyrośnie w piecu, mogą zarosnąć).
Ciasteczka układaj na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 8-12 minut, aż będą
pomarańczową lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. Część ciasta możesz cienko rozwałkować, foremką wyciąć pierniczki choinkowe, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 min w 180 st. C. miód;cukier;masło;mąka pszenna;jajko;soda oczyszczona;mleko;przyprawa do piernika;powidła śliwkowe;
waniliowej. Dodajemy jajko i całą mąkę, starannie mieszamy - masa powinna być bardzo miękka i kleista. Dzielimy ją na 2 części. Każdą porcję rozwałkowujemy na gr. 2,5 mm pomiędzy 2 arkuszami pergaminu, posypanymi mąką. Ciasto wraz z papierem schładzamy 30 minut. Gdy stwardnieje, przekładamy je na stolnicę
tradycyjną blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto należy rozsmarować równomiernie po całej powierzchni blachy. Pieczemy 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, termoobieg. Kiedy ciasto ładnie się zarumieni, a patyczek po wyciągnięciu z ciasta będzie suchy ciasto przekładamy na