, posiekane orzechy i migdały. Lekko wyrobić.
Dużą formę babkową z kominkiem posmarow mąka tortowa;margaryna;drożdże;cukier;jajko;mleko;rodzynki;orzechy włoskie;migdały;wiórki kokosowe;cukier;cytryna;
. Sypiemy makiem i cukrem. Rogaliki piekę w temp. 150stopni około 25 min. Kilka rogalików posmarowałam roztopioną gorzką czekoladą i posypałam wiórkami kokosowymi, orzechami zmielonymi i pokruszonymi płatkami migdałowymi. Sposób wykonania nadzienia makowego - zaparzony mak przepuszczam przez maszynkę trzy
6-8 dag biszkoptu (mogą być resztki z tortu lub gotowy spód biszkoptowy), 8 dag masła, 10 dag gorzkiej czekolady, 3 łyżki kakao, 3-4 łyżki likieru Baileys, 2 dag mielonych migdałów, 2-3 łyżki cukru pudru Przynoszą szczęście. Można podarować je w prezencie świątecznym ukochanej osobie. Najmilej
waniliowy. Dodać zmielony ser, sproszkowany budyć i mąkę. Dokładnie zmiksować.
Wykonanie: Białka, wraz ze szczyptą soli, ubić na sztywną, lściącą pianę. 1/4 piany dodać do masy makowej, 1/4 do masy orzechowej a resztę do masy serowej. Każdą masę dokładnie wymieszać. Na cieście, wzdłuż dłuższego boku