niesolonej wodzie, odcedzić. Cebulę smażyć powoli na oliwie, aż będzie złocistobrązowa i skarmelizowana. Na patelnię dodać soczewicę, smażyć z cebulą, doprawić solą i mocno pieprzem. Sałatkę rozłożyć płasko na cztery duże talerze. Buraki pokroić na krajalnicy w przezroczyste plastry, układać na talerzach z
1 udziec z indyka o wadze około 1,2 kg, bez kości,1 pomarańcza,1 duża czerwona cebula,1/4 kostki (50 g) masła,sól,pieprz Udziec umyj, osusz i natrzyj solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w ósemki. Pomarańczę wyszoruj i pokrój w bardzo cienkie plasterki (najłatwiej to zrobić, używając krajalnicy
1 kalafior,250 g kiełbasy krakowskiej,200 g płatków migdałów,50 g suszonej żurawiny,3 cebule szalotki,3 łyżki liści pietruszki,1 łyżka białego octu winnego,1 łyżka płynnego miodu,2 łyżki kaparów,5 łyżek oliwy z oliwek,2 łyżki soku z cytryny,czarny pieprz,sól Kalafiora umyć, pokroić na różyczki i
kapusta poszatkowana (u nas na krajalnicy do chleba),
sól: 1.5 - 2.5 dkg na 1 kg kapusty,
cebule (u nas 4),
3 jabłka,
liście laurowe,
ziele angielskie,
koper,
kminek Kapustę czyścimy z wierzchnich brudnych i nadpsutych liści. Głąby należy wykroić z
kapusty