migdała lub orzecha laskowego ;). ** Kaszę jaglaną należy najpierw podprażyć w suchym garnku, potrząsając nim (UWAGA, żeby się nie przypaliła !), następnie przelać i opłukać ją wrzątkiem. Do tak przygotowanej kaszy dolewamy wrzątku ( w ilości 1:2) i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem. W razie
2 bakłażany,
5 pomidorów,
oliwa,
kawałek parmezanu,
kilka listków bazylii Bakłażany myjemy i kroimy na okrągłe plastry. Palcami lub specjalnym pędzelkiem smarujemy dość obficie oliwą ich obydwie strony. Układamy elegancko na kratce i wsuwamy do rozgrzanego piekarnika. Kiedy góra się podpiecze
szparagów: szparagi myjemy, cieniutko obieramy, odłamujemy zdrewniałe końce. Wiążemy nitką w pęczki. Zalewamy wrzącą wodą, solimy, dodajemy szczyptę cukru. Gotujemy 5-8 min, najlepiej w wąskim, wysokim garnku, tak, żeby łebki wystawały nad wodę, bo są delikatne i mogą się rozgotować. Na plasterkach szynki
1 szklanka wody,
125 g masła,
1 szklanka mąki,
3-4 jajka,
Śmietana 30% ok 300-400ml,
3 łyżki cukru pudru,
śmietana fix Jezioro Łabędzie na Twoim stole..eleganckie ciastka na Walentynki:)
Etapy przygotowania:
Wodę z masłem doprowadzamy do wrzenia