galareta z nóżek i dekoracje

Nóżki wieprzowe w galarecie

2 duże nogi wieprzowe (od nich zależy jakość galarety), 1 golonka wieprzowa, 2 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, pieprz, sól, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy Mięso oskrobać, opalić, umyć. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą tak, aby je w całości przykrywała na kilka centymetrów

Zylc - galareta z nóżek po kaszubsku

4 uda z kurczaka lub golonka, włoszczyzna, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, 50 ml octu spirytusowego, 10 łyżeczek żelatyny na litr wywaru Z podanych składników gotujemy wywar. Kiedy mięso zacznie odchodzić od kości, zdejmujemy go z ognia, odcedzamy i kiedy mięso się schłodzi dokładnie je

Zimne nóżki

wodzie. Wywar spod mięsa przecedzić do garnka, w którym będzie gotowana. Do wywaru dodać pietruszkę, seler a marchewkę pokroić w talarki i też dodać, przyprawić do smaku i gotować.Mięso obrać i pokroić na małe kawałki, dodać do wywaru i razem pogotować ok 15-20 min. Z galarety wyjąć pietruszkę i seler

Galaretka z nóżek

75 dag nóżek wieprzowych, 25 dag chudej wieprzowiny bez kości, porcja włoszczyzny: marchew; pietruszka; seler, przyrumieniona na blasze cebula, liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego, 1-2 ząbki czosnku roztarte z solą i pieprzem Nóżki ponacinać w kilku miejscach, dokładnie umyć, sparzyć i

Łosoś w galarecie

700 g filetu z łososia ze skórą,2 marchewki,1 kawałek pora,1/4 selera obrana i pokrojona w mniejsze kawałki,1 pietruszka,3 łyżeczki żelatyny,plasterki cytryny do dekoracji,100 ml wina białego półwytrawnego,3 jajka na twardo,1 surowe białko jajka,100 g groszku zielonego,sałata,listki natki

Najnowsze