tej mieszanki - około 1,5 cm. Układamy na niej łososia, z wierzchu pokrywamy go taką samą warstwą soli z cukrem. Wstawiamy łososia do lodówki na jakieś dwa dni. Bardzo łatwo zobaczyć, czy jest już cały dobrze zasolony - zaczynając od brzegów zacznie on zmieniać kolor na bardziej intensywnie czerwony
szklankami wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj pod przykryciem. Kiedy kapusta zmięknie, odcedź ją, dodaj boczek i cebulkę. Zmniejsz ogień, przypraw octem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Uwaga: po dodaniu octu kapusta zmienia kolor na lekko różowy. kapusta;boczek;cebula;liść laurowy;ziele
, następnie dokładnie umyć i wysuszyć. Rozgrzać odrobinę oliwy na patelni, a gdy zacznie się dymić, położyć bakłażany i smażyć, aż lekko zbrązowieją z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Nalać nieco oliwy do rondla. Smażyć ząbek czosnku, aż zacznie zmieniać kolor, dodać pomidorową passatę, następnie
sekundach dodać pomidory, posolić i popierzyć. Dusić bez przykrywki na małym ogniu ok. 8-10 minut. Kiedy pomidory się duszą, wrzucić makaron do wrzątku. Zetrzeć parmezan. Posiekać drobno garść natki lub bazylii, dodać do pomidorów pod koniec duszenia. Pomidory są gotowe, gdy sos zmienia kolor na
pokruszone herbatniki, cukier i cynamon (ok. 2 łyżeczki, ale bardziej na oko, tak żeby masa miała ładny kolor). Masą herbatnikową wyłożyć spód tortownicy. Ser, jeśli nie jest mielony, zemleć. Z białek i cukru ubić pianę i dodawać ją po łyżce do sera. Na koniec dodać sok z cytryny i włożyć do tortownicy. Piec