forma do pieczenia kwiatek

KK

Akcesoria do pieczenia ciast - te warto mieć w swojej kuchni

Akcesoria do pieczenia ciast - te warto mieć w swojej kuchni

Z ciepłem rodzinnego domu zdecydowanie kojarzy się zapach świeżo pieczonego ciasta unoszący się w powietrzu. Domowe wypieki nie mają sobie równych. Jeśli lubisz piec pyszności dla swojej rodziny i znajomych warto zadbać o odpowiednie wyposażenie kuchni i zaopatrzyć sie w akcesoria do wypieków. Sprawdziliśmy jakie akcesoria do pieczenia ciast dobrze jest mieć w swojej kuchni.

Zbigniew Horbowy. Designer, który dokonał rewolucji w kreacji szkła

Szkło, które tworzył Zbigniew Horbowy było luksusem w peerelowskiej rzeczywistości. Trafiało na królewskie dwory i do rządowych gabinetów. Jego kieliszki z czaszami, butle "Chianti", wazony "Ufo" to dziś wyjątkowe dzieła polskiej sztuki. Znajdują się zbiorach Muzeów Narodowych w Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, a także za granicą, m.in. w nowojorskim The Corning Museum of Glass.

Wymarzony ogród.

Kapusta ogrodowa wygląda jak obrośnięta glonami rafa koralowa lub fantazja Salvadora Dali, a sosnę górską odmiany pumilio podobno łatwiej przeskoczyć, niż obejść.

Życie w niemieckim zamku, czyli dantejska sielanka

Życie w niemieckim zamku, czyli dantejska sielanka

dorysowała do mrocznego krajobrazu dziewiczej puszczy równie mroczny sztafaż w postaci... samochodu w obłokach dymu wydobywającego się spod maski. W innej swojej pracy dokonała zabawnego rozwinięcia naczelnego hasła modernistów "forma podąża za funkcją" i napisała "funkcja podąża za bajką"

Baranek wielkanocny - zrób to sam

Baranek wielkanocny - zrób to sam

ugniatałam masę na listki. Zwilż miejsce, w którym znajdzie się kwiatek. Przyklej listki, rzeźbiąc na nich - dopiero teraz! - rowki nożykiem. Podobnie z płatkami: najpierw przyklej, potem zrób wcięcia. Na środku kwiatka przyklej kuleczkę. Postaw baranka wielkanocnego na blasze do pieczenia, podkładając pod

Kwiatki dla Mamy

brzegów ku środkowi w pięciu miejscach. Końce naciętych kawałków delikatnie szczyp palcami, by powstały dość wyraźne płatki kwiatowe. Na środki wszystkich kwiatów nałóż po odrobinie dżemu. Wyrośnięte ciasteczka przełóż (w odstępach, by się nie posklejały w czasie pieczenia!) na natłuszczoną i posypaną

Chleb w dobrej formie

mąki. Wsyp ziarna wymieszaj i odstaw. Wyrośnięte ciasto włóż do wypiekacza, wierzch możesz ponacinać nożem i posypać ziarnami. Piecz około 50 minut. mąka pszenna;mąka;mąka;drożdże;cukier;dynia;zioła;

Pieczone bakłażany

. Wymieszać bardzo drobno posiekany czosnek, oliwę i sok z cytryny. Częścią sosu natrzeć wnętrza bakłażanów. Rozłożyć w pewnej odległości jeden od drugiego w formie do zapiekanek wysmarowanej oliwą. Pomidory i mozzarellę pokroić w plasterki. Poprzekładać nimi plastry bakłażanów. Wierzch polać resztą sosu

Pieczeń rzymska

formy keksowej, w której będzie się piekła pieczeń. Pośrodku umieść ugotowane jajka jedno za drugim. Przykryj wszystko warstwą pozostałej masy mięsnej. Dokładnie zlep brzegi pieczeni, uformuj roladę. Szczelnie zawiń ją wolnymi bokami papieru i przełóż do przygotowanej keksówki. Wstaw do piekarnika

Kaczka pieczona

zszyć pozostawiając jeden otwór potrzebny do włożenia masy mięsnej. Jak już włożymy całą masę zaszywamy i formujemy odpowiednio. Skórę smarujemy olejem i posypujemy potłuczonym kolorowym pieprzem. Wkładamy do formy (najlepiej do kaczkarki z rusztem) i pieczemy ok. 2 - 2,5 godz. polewając czerwonym winem

Najnowsze