matowy. Wtedy można wyciągać z niego różne formy: igiełki, tasiemki, listki. Karmelu można nie rumienić, tylko barwić gęstymi syropami z owoców. cukier;woda;
foliowego i kruszymy drewnianym tłuczkiem. Kawałki masła mieszamy z pokruszonymi herbatnikami i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 26 cm. Kruszonkę układamy do wysokości 2 cm. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Twarożek, ricottę, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, cukier i mąkę
Karmel:, 1/2 szklanki brązowego cukru, 120 g masła, 1/2 szklanki miodu
Nadzienie:, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki mielonych migdałów, 4 łyżki rodzynek, 1 łyżeczka cynamonu, ekstrakt rumowy, ekstrakt migdałowy, 3 łyżeczki mleka,
Oraz:, 4 duże jabłka Granny Smith (gniazda nasienne usunięte), 1/2
masło, cukier, jajka, golden syrop, mąkę, mleko oraz mieszankę kawową. Miksuj ok 2-3min. Batoniki połamać na małe kawałki i wsypać do ciasta.
Ciasto przelać do przygotowanej foremki i piec ok 30-40min aż wierzch będzie ścięty.
Studzić w formie przez 5 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do
),szklanka śmietanki kremówki (30%) Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Mieszamy składniki ciasta, wylepiamy nim formę na tartę, pieczemy 8-10 minut, studzimy. Robimy karmel. Cukier rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i podgrzewamy 10 minut, mieszając, aż masa zrobi się jasnozłota. Zdejmujemy z ognia i powoli