1 jajko, 4 żółtka, 10 dag miodu (+ jeszcze trochę do polania), 300 ml gęstej śmietany tortowej (36-proc.), 3 dag uprażonych orzeszków pinii Wyściel małe miseczki (lub dużą formę) folią kuchenną. Utrzyj na parze jajko i żółtka z miodem. Zdejmij z ognia, gdy masa zrobi się kremowa i gęsta. Przestudź
1/2 łyżeczki soli,łyżeczka proszku do pieczenia,250 g mąki,60 g zimnego masła,2 łyżki maku Mieszamy sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiamy z masłem i makiem, aż powstanie kruszonka. Wlewamy 5 łyżek zimnej wody i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię kuchenną, wkładamy do lodówki na godzinę
, przykryj kawałkami przezroczystej folii kuchennej, aby krem nie chłonął lodówkowych zapachów. Wstaw na co najmniej 4 godziny do zamrażalnika. Pistacje wrzuć na 30 sekund do wrzącej wody, osącz je i zdejmij skórkę. Skarmelizuj na patelni pozostały cukier, dodaj pistacje, wymieszaj. Karmel z orzeszkami
czosnek ładnie się przyrumieni - około godziny. Wyjmujemy, studzimy, przekładamy do dwóch słoików o pojemności 250 ml. Na powierzchni oliwy układamy wycięte z folii kuchennej kółeczka, szczelnie zamykamy słoiki. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Konfitowany czosnek jest dobrym dodatkiem do zup, sosów
konsystencje. Odkrawamy mięso od żeber, ale nie od kręgosłupa, następnie robimy głębokie nacięcie przez środek schabu i wkładamy do środka pastę rozmarynową. Mięso przymocowujemy do kości nicią kuchenną. Pomiędzy nici wplatamy gałązki rozmarynu. Oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię i odstawiamy na kilka