125 g masła (posiekanego),125 g cukru pudru,2 żółtka,2 łyżeczki przyprawy do pierników,155 g mąki pszennej,110 g mąki kukurydzianej Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masło i cukier ucieramy na kremową masę, dodajemy żółtka, przyprawy, oba rodzaje mąki i
450 g mąki,
2 łyżeczki suszonych drożdży,
200 ml ciepłej wody,
1 łyżka cukru,
szczypta soli Wymieszać drożdże z cukrem i 90 ml ciepłej wody. Zostawić, aż pojawią się bąbelki. Przesiać mąkę do miski, dodać szczyptę soli, drożdże i 110 ml wody. Wymieszać. Ugniatać ciasto, aż będzie gładkie i
110 g masła, 210 g cukru + 1 łyżka, 10 g cukru waniliowego, 2 jajka, 160 g mąki pszennej tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki owoców: borówki lub jeżyny lub pokrojone świeże brzoskwinie itp., łyżeczka cynamonu Nagrzewam piekarnik do 180 stopni C.
Małą tortownicę (25 cm) smaruję
200 g herbatników, 100 g masła, 500 g chudego twarożku, 500 g ricotty, 2 opakowania cukru waniliowego, 1 łyżeczka skórki pomarańczowej, 110 g cukru, 80 g mąki, 3 jajka,Masa karmelowa: 120 ml słodkiej śmietanki, 70 g cukierków karmelowych, 80 g płatków migdałowych Ciasteczka wkładamy do woreczka
500 g ciasta francuskiego,
krem:,
125 g masła,
125 g cukru,
110 g mielonych migdałów,
20 g mielonych orzechów laskowych,
8 g mąki kukurydzianej,
szczypta soli morskiej,
2 jajka,
1 kropla ekstraktu migdałowego,
1 łyżka wody pomarańczowej lub likieru,
glazura:,
2 żółtka,
1 łyżka mleka,
1 łyżka cukru