2 i 1/2 filiżanki jogurtu naturalnego,
1/2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki wody różanej,
3/4 filiżanki wody lodowej (mrożonej),
filiżanka pokruszonego lodu,
płatki róż do przybrania Zmieszać jogurt, cukier, wodę różaną i wodę lodową - przez 2 minuty. Dodać lód i mieszać kolejne 2 minuty. Wlać do
1 golonka, 2 nogi wieprzowe, 1 główka czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i mielony, majeranek, włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula), 1 łyżka żelatyny Umyj golonkę i nóżki wieprzowe. Włóż do garnka, zalej taką ilością wody, aby były ledwie przykryte. Dodaj
Woda różana:, 4 filiżanki umytych płatków dzikiej róży, sok z 1/2 cytryny, 1/2 l przegotowanej, zimnej wody Sorbet:, 75 dag malin, 20 dag cukru, 165 ml wody różanej Biszkopty:, 8 dag masła, 5 dag cukru pudru, 5 kropel olejku waniliowego, skórka i sok z 1 cytryny, 2 jajka, 10 dag mąki Zrób wodę
25 dag mielonego mięsa, 2 ziemniaki, 1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki natki, 60 ml bulionu, sól, pieprz, 1 łyżeczka chrzanu, 1/4 łyżeczki angielskiej musztardy Ciasto:, 35 dag mąki, 12 dag masła, 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy Rybacy i górnicy z Kornwalii zabierali je do pracy. Na każdym paszteciku