2 kg twardych gruszek (najlepiej bergamotki),400 g cukru,3 szklanki 6-proc. Octu,łyżka kwasku cytrynowego,13 goździków,kawałek cynamonu albo wanilii,Dodatkowo:,spore kamionkowe naczynie albo duży słój lub waza,2 garnki emaliowane (duży; np. 4-litrowy i 1.5 l mały),słoiki na zamarynowane owoce
2 kg niezupełnie dojrzałych śliwek węgierek,2 szklanki 6-proc. Octu,500 g cukru,4-5 goździków,kawałek kory cynamonowej,Dodatkowo:,spore kamionkowe naczynie albo duży słój lub waza,2 garnki emaliowane (duży; np. 4-litrowy i 1.5 l mały),słoiki na zamarynowane owoce - najlepiej typu twist lub zamykane
4 kg śliwek węgierek, 1.5 szklanki octu, 6 szklanek wody, 60-70 dkg cukru, kilkadziesiąt ziarenek goździka Śliwki zasypać cukrem w emaliowanym garnku. Pozostawić je na 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Zalewę przygotowujemy z 6 szklanek wody, 1,5 szklanki octu i goździków. Wszystkie składniki
3/4 l jasnego piwa, 1/4 l gęstej, słodkiej śmietany, 3 żółtka, 10 dag cukru, 10 dag pokruszonego twarogu, kilka grzanek z masłem W emaliowanym rondlu zagotuj piwo i zdejmij z ognia. Do śmietany dodaj kilka łyżek gorącego piwa, energicznie wymieszaj, po czym wlej ją do garnka z pozostałym, gorącym
wędzonka lub boczek, ziemniaki, marchew, cebula, pieprz, sól, liście kapusty. W żeliwnym, emaliowanym w środku garnku na którego dnie położono skórkę słoniny lub wędzonki układamy warstwami: ziemniaki (kostka kilkucentymetrowa), marchew (plastry), cebulę (plastry), solimy, pieprzymy mocno