- najlepiej typu twist lub zamykane szklaną pokrywką z gumową uszczelką umacnianą metalowym zaciskiem Umyte gruszki cienko obieramy. Wkładamy całe owoce do kamionkowego naczynia z zimną wodą zakwaszoną kwaskiem cytrynowym, która zabezpieczy je przed ciemnieniem. Zagotowujemy litr wody, ocet, cukier, goździki
130-150g płatków wonnej róży,
750g białego cukru,
500g wody,
sok z 1 cytryny Płatki pozbawić białych końcówek. Lekko pogniecione w rękach płatki układać warstwami w szklanej misce, każdą zasypując 2 łyżkami cukru. Zakryć szczelnie i zostawić na noc.
Następnego dnia, w
szklaną pokrywką z gumową uszczelką umacnianą metalowym zaciskiem Wybieramy jędrne śliwki, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Owoce nakłuwamy w paru miejscach wykałaczką lub goździkiem i wkładamy do słoja lub kamionki. W miąższ kilku śliwek możemy wbić po goździku.
Wlewamy do
:,cebula,2 ząbki czosnku,puszka pomidorów,kilka łyżek oliwy,łyżeczka cukru trzcinowego,łyżeczka octu balsamicznego,sól,pieprz,tymianek,bazylia,oregano,1/2 opakowania tofu Zakwas: Mieszamy składniki w dużym słoiku (konsystencja rzadkiego ciasta naleśnikowego) lub innym szklanym naczyniu z pokrywką. Drugiego