spore kawałki. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy 50 g cukru i mieszamy. Dokładamy gruszki i podsmażamy tak, by nieco zmiękły, ale się nie rozpadły (nie trzeba ich za często obracać), i lekko karmelizowały. Orzechy rozgniatamy dziadkiem. Ubijamy żółtka z mocno schłodzoną śmietanką, 25 g
"przepuścić" je przez dziadka do orzechów, następnie dodać czosnek do wcześniej przygotowanego sosu i dać 3 szczypty pieprzu oraz 1 szczyptę soli :)
Sos najlepiej smakuje do tostów, oraz do sałaty (może być lodowa).. czosnek;śmietana;majonez;musztarda;pieprz;kawa;
głębokiego rondla ze stali nierdzewnej - jasne wnętrze pozwoli zobaczyć kolor karmelu, a głębokość zapobiegnie rozpryskiwaniu. 7. Jeśli karmel stwardnieje, należy podgrzać na małym ogniu, aż będzie ciepły. 8. Aby umyć rondel po karmelu, należy cukier;cukier;śmietana;orzechy ziemne;migdały;
cytryny i wkładamy połówki moreli.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 30 minut, aż morele będą miękkie.
Pestki otwieramy za pomocą dziadka do orzechów (ostrożnie są ostre i twarde) i wyjmujemy z każdej rdzeń (rdzeń wygląda jak mały orzech laskowy). Blanszujemy je przez 1-2 minuty we wrzącej