dziadek do orzechów nierdzewny

mm

12 dziadków (do orzechów)

12 dziadków (do orzechów)

Tylko w naszym kraju przyrząd ten jest nazywany dziadkiem, choć nikt nie wie, dlaczego. Tym bardziej że kształty zgniataczy orzechów przypominają prawie wszystko, tylko nie sylwetkę człowieka.

Nie musisz być ekofreakiem, żeby je pokochać! Praktycznie i stylowe prezenty na święta

Święta nie służą ekologicznym wyborom. Nawet gdy na co dzień staramy się ograniczać, często w świątecznym szaleństwie podejmujemy mało ekologiczne decyzje. Te praktyczne prezenty wykonane są z drewna i z pewnością przypadną do gustu nie tylko ekologicznym szaleńcom.

Przydatne gadżety do kuchni - wybraliśmy top przedmioty, którymi się zachwycisz

Gadżety do kuchni to must have, ułatwią przygotowywanie posiłków, ale przede wszytkim pozwolą je przygotować szybciej i przyjemniej. Wybraliśmy top gadżety do kuchni, którymi się zachwycisz. Nawet, jeśli nie jesteś miłośnikiem gotowania będziesz chciał je mieć!

Święta - kuchenne gadżety na Boże Narodzenie.

czekoladki, dodając ulubionych bakalii. Wystarczy 300g czekolady by wypełnić cztery świąteczne formy (renifera, dziadka do orzechów, choinkę i Świętego Mikołaja). Kolejne foremki, dzięki którym ciastka będą nadawały się do ozdobienia kubka lub filiżanki. Tym razem można wyciąć z ciasta skrzydła anioła. W

Gruszki zapiekane z orzechami laskowymi

spore kawałki. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy 50 g cukru i mieszamy. Dokładamy gruszki i podsmażamy tak, by nieco zmiękły, ale się nie rozpadły (nie trzeba ich za często obracać), i lekko karmelizowały. Orzechy rozgniatamy dziadkiem. Ubijamy żółtka z mocno schłodzoną śmietanką, 25 g

Pyszny sos czosnkowy

"przepuścić" je przez dziadka do orzechów, następnie dodać czosnek do wcześniej przygotowanego sosu i dać 3 szczypty pieprzu oraz 1 szczyptę soli :) Sos najlepiej smakuje do tostów, oraz do sałaty (może być lodowa).. czosnek;śmietana;majonez;musztarda;pieprz;kawa;

Sos karmel o smaku waniliowym

głębokiego rondla ze stali nierdzewnej - jasne wnętrze pozwoli zobaczyć kolor karmelu, a głębokość zapobiegnie rozpryskiwaniu. 7. Jeśli karmel stwardnieje, należy podgrzać na małym ogniu, aż będzie ciepły. 8. Aby umyć rondel po karmelu, należy cukier;cukier;śmietana;orzechy ziemne;migdały;

Dżem morelowy

cytryny i wkładamy połówki moreli. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 30 minut, aż morele będą miękkie. Pestki otwieramy za pomocą dziadka do orzechów (ostrożnie są ostre i twarde) i wyjmujemy z każdej rdzeń (rdzeń wygląda jak mały orzech laskowy). Blanszujemy je przez 1-2 minuty we wrzącej

Najnowsze