900 ml gęstej śmietany ''od baby lub chłopa'',pusta plastikowa butelka dwulitrowa po jakimś napoju Śmietanę wlać do butelki i wstawić do lodówki na dwa-trzy dni. Wyjąć z lodówki, poczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową. Energicznie poruszać butelką, aż masło zacznie się oddzielać od maślanki
wymieszać, potem podzielić na dwie części i do jednej wsypać kakao.
Na blacie wyłożyć folię plastikową o wymiarach ok.40 x 50 cm (dłuższy brzeg-równoległy do blatu), na niej ułożyć herbatniki z 2 paczek w 3 rzędach (dłuższy bok herbatników też równoległy do blatu). Na powstały prostokąt wyłożyć białą
1 butelka mocno schłodzonego szampana,1/2 dużego arbuza bez pestek Arbuza kroimy w kostkę, wrzucamy do plastikowej torebki i wkładamy do zamrażalnika na ok. 1-2 godz. Do szklanej misy wsypujemy kostki arbuza, zalewamy szampanem. szampan;arbuz;
zakręć. Odstaw na co najmniej 4 dni, a najdłużej na 2 tygodnie w chłodne i ciemne miejsce. Krótko dojrzewający ocet jest łagodniejszy, ten dwutygodniowy ma już mocny aromat. Potem przecedź przez plastikowe sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy i przelej ocet do czystych butelek lub słoiczków. Włóż po