2 czubate łyżki maku,1 duże jabłko o wadze ok. 200 g,200 g suszonych pomidorów z oleju,1 ząbek czosnku,2 łyżki soku z cytryny,0.5 pęczka natki pietruszki,sól,pieprz Mak wsypujemy na gęste sitko i parzymy wrzątkiem, zostawiamy do odcedzenia. Natkę pietruszki siekamy. Sok z cytryny wlewamy do
obrane i pokrojone w kostkę, papilotki (raczej konieczne z powodu jabłek, które mogą przywierać) Przepis ten dedykuję leniwym łasuchom, którzy lubią zjeść coś konkretnego do porannej kawy. W przepisie jest mało cukru z uwagi na dodatek miodu. Ilość większości składników podaję w gramach, bo jako leniwy
dwa filety z czerniaka o łącznej wadze ok. 500 g,średniej wielkości papryka,połowa średniej cebuli,1 duży pomidor,łyżka harissy lub innej pasty z papryczek chilli,szczypta suszonych płatków chilli,łyżka posiekanej natki pietruszki,kilka kropel soku z cytryny,szczypta soli i świeżo zmielonego