kandyzowanej skórki z pomarańczy,
Lukier:, 15 dkg cukru pudru, trochę soku z cytryny, kandyzowana skórka z cytryny,
płatki migdałów do dekoracji. Ciasto drożdżowe: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki, gdy będą płynne dodać ciepłe mleko (nie może być gorące); do przesianej przez sito mąki dodać
papryczki do dekoracji Absolutnym przebojem czeskiego Bożego Narodzenia jest karp - smażony, pieczony lub faszerowany, obowiązkowo podany z pikantną sałatką ziemniaczaną Karpia umyj i pokrój poziomo na dwa filety. Każdy filet pokrój następnie na 4 kawałki. Porcje karpia posól i obtocz w mące. Usmaż z obu
łyżki brązowego cukru, 2 łyżki soli morskiej, pieprz czarny W katolickiej Irlandii Boże Narodzenie jest wielkim świętem. W oknie domu stawia się lampkę, która wskazuje drogę zabłąkanym wędrowcom - każdy może liczyć na gościnę i poczęstunek Wołowinę posól i pozostaw na noc w lodówce. W misce wymieszaj
Składniki na ciasto:
. 600 g mąki
. 250 g masła
. 200 g ciemnego cukru
. 8 łyżek płynnego miodu
. 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
. opakowanie (20 g) przyprawy do piernika
. łyżeczka kakao
Składniki na lukier do dekoracji :
. 1 białko
. 1.5 szklanki cukru pudru 186