300 ml śmietanki kremówki 30%,1 i 1/2 czekolady deserowej,3 białka, 2 łyżki cukru,sok z połowy pomarańczy,1 i 1/2 łyżeczki likieru Grand Manier,1 szklanka skórki z pomarańczy, tarta czekolada do dekoracji Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. W osobnym naczyniu
2 tabliczki gorzkiej czekolady,4 jaja,3 łyżki cukru,4 łyżki wody,2 łyżki masła Do garnka wrzucić połamaną czekoladę, masło oraz wodę. Doprowadzić do rozpuszczenia ciągle mieszając. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do przestudzonej masy. Mieszamy. Białka ubijamy i łączymy z masą czekoladową
,22 dag masła
,15 dag czekolady
, 20 dag cukru
,szczypta soli
, szczypta cynamonu
,20 dag zmielonych orzechów laskowych
,30 dag mąki
,1 opakowanie proszku do pieczenia
,4 jajka
, 1/4 litra zimnej mocnej kawy,
Do dekoracji,
1
masa:,
200 g czekolady min. 70 proc. kakao,
150 ml słodkiej śmietanki 36 proc.,
6 łyżek brązowego cukru,
4 łyżki masła,
dekoracja (opcjonalnie):,
cukier puder,
posiekane pistacje,
wiórki kokosowe,
posiekane orzechy włoskie,
kakao,
kolorowe posypki W rondelku zagotuj śmietankę z cukrem.
Zdejmij z
jajka - 5 sztuk,
masło - 30 dag,
cukier - 30 dag,
mąka - 30 dag,
cukier waniliowy - 1 opakowanie,
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
gorzka czekolada - 15 dag,
skórka starta z pomarańczy,
orzechy laskowe mielone - 15 dag,
zapach rumowy
DEKORACJA:
morelowe konfitury - 10 dag,
cukier grysikowy