łyżka soku z cytryny,jadalne perełki do dekoracji Miód i masło podgrzać, aż masło się rozpuści, dodać przyprawę korzenną, przestudzić. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem na puch, wymieszać z miksturą miodową. Dodać przesianą mąkę z sodą i kakao i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto może być lekko klejące, ale
SKŁADNIKI NA OK. 20 DUŻYCH DZWONKÓW:
50 dag mąki,
30 dag miodu,
10 dag cukru pudru,
12 dag masła,
1 jajko,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
przyprawa do piernika - około 50 g,
2 łyżeczki kakao, dla poprawy "kolorytu" pierniczków,
SKŁADNIKI NA DEKORACJĘ:
beżowy i czerwony lukier plastyczny,
złota
soli,Konfitura żurawinowa:,250 g świeżej żurawiny,pół jabłka startego,100 g cukru,sok i skórka otarta z połowy cytryny,60 ml wody,Do dekoracji:,1 łyżka kakao,1 łyżka cukru pudru,parę żurawin,1 łyżka cukru kryształu,odrobina białka,szablon w kształcie choinki Kruche ciasto: Do misy malaksera wsypać mąkę
2 szklanki maki,0.5 szklanki (200 g) śmietany 18%,2 szklanki (600 g) śmietanki 36%,1.5 szklanki cukru,10 dag masła,0.25 łyżeczki sody oczyszczonej,1 opakowanie mrożonych wiśni,1 puszka brzoskwiń w zalewie,starta czekolada do dekoracji Z przesianej mąki, sody, masła, śmietany 18% i połowy cukru