Ciasto:, 20 dag mąki krupczatki, 7.5 dag cukru pudru, 15 dag masła, 1 żółtko Masa makaronikowa:, 15 dag maku - najlepiej białego ale może być też niebieski), 25 dag cukru kryształu, 4 białka, olejek migdałowy Lukier czekoladowy:, 3 białka, 36 dag cukru pudru, 6 dag kakao, 6 dag masła, olejek
zimnej wody, a następnie zagotować. Ostudzić i wlać do masy i wymieszać. Dodać rodzynki(zaparzone wcześniej i osączone) oraz kawałki ananasa (kilka zostawić do dekoracji). Tortownicę napełnić masą i wstawić na godzinę do lodówki. Galaretkę ananasową przyrządzić według przepisu na opakowaniu i pozostawić
cukru,1 łyżka kawy rozpuszczalnej,1 łyżka gorzkiego kakao,2 łyżki rumu,bita śmietana i kolorowe jadalne kulki do dekoracji Przygotuj białe pralinki: śmietanę wymieszaj w rondlu z cukrami i powoli podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Cały czas mieszaj płyn miotełką lub trzepaczką (ok. 10 minut
(z 3-4 cytryn),
12 łyżek cukru,
100 g schłodzonego masła,
Syrop do nasączenia:
1/2 szklanki cukru,
1 łyżka alkoholu (wódki lub spirytusu),
1 łyżka soku z cytryny,
Dekoracja:
200 ml śmietany 30-proc.,
2 tabliczki białej czekolady (200 g),
200 g wiórków kokosowych Jajka
55-60 dag wątróbki cielęcej,
szklanka białego wina wytrawnego,
4 cebule,
5 dag masła,
2 łyżki oliwy,
zielenina do dekoracji,
pieprz, sól Wątróbkę wypłukać, pokroić na plastry. Pokrojoną na plastry cebulę zeszklić na oliwie, podlać winem i dusić bez przykrycia ok. 15 min. Na