najpierw za cebule - obieramy i drobno kroimy; roztapiamy w garnku (sporawym, by pomieścił cały gar zupy) 2 łyżki masła i wrzucamy cebulę - lekko podsmażamy, raczej szklimy niż przypalamy;
pora na pory - myjemy i pozbywamy się wierzchniej brzydkiej warstwy, kroimy pory w krążki - od zielonej po białą
pierwszym. Zostawiamy około 5 czubatych łyżek bitej śmietany na posmarowanie zewnętrznej części tortu i dekorację.
3. Kiedy już rozłożymy równo śmietanę na ścianach i górze tortu, rozkładamy maliny. Najpierw jak najbardziej równej wielkości owoce układamy w okrąg nad 'ściankami' tortu zostawiając
krawędzie ścian (zaczynając od podstawy). Dach możemy przyozdobić płatkami migdałów.
Niewąt; Na początku musimy rozpuścić w garnku masło, cukier i miód, po czym odstawić na chwilę do przestygnięcia. Następnie dodajemy mąkę, sodę, przyprawy i wszystko starannie mieszamy. Jednolitą masę rozwałkowujemy na
dodamy cały serek do czekolady, masa powinna być gładka i jednolita, dolewamy ekstrakt z wanilii i alkohol, w połączeniu ze śmietaną alkohol nie jest bardzo wyczuwalny, ale uwydatnia smak.
; CIASTO PTYSIOWE:
1. Tłuszcz, wodę i sól doprowadzamy do wrzenia w garnuszku, po czym ciągle mieszając