, masę jajeczną. Na koniec dodać spirytus, zapach i kakao.
Tak przygotowanym kremem przekładać przekrojony na trzy części biszkopt, nasączony np mocną kawą z kieliszkiem rumu lub wódki. Posmarować masą też wierzch tortu. Udekorować, odciskając kratkę nożem maczanym w gorącej wodzie.
Tort należy
1 szklanka maku, niepełna szklanka cukru, 1/2 kostki masła (margaryny), 3 jajka, 3 łyżki kaszy manny, 3/4 kg winnych jabłek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zapach migdałowy Mak mielemy w młynku do kawy (partiami). W misce miksujemy masło z żółtkami. Dodajemy cukier po łyżce, dalej ucierając. Do
ciasto:,
1 tabliczka drobno pokruszonej gorzkiej czekolady i jeszcze dwie kostki (115g),
2 łyżki stołowe rumu lub kawy (użyłam rumu),
8 łyżek masła,
2/3 szklanki cukru,
3 duże jajka,
spora szczypta soli,
1/3 szklanki drobno zmielonych migdałów,
1/4 łyżeczki zapachu migdałowego,
10 dag przesianej
przykryj, aby nie wchłonął lodówkowych zapachów). Przygotuj polewę: zagotuj kawę z cukrem, zmniejsz płomień, podgrzewaj, aż płyn nabierze syropowatej konsystencji. Cukier puder utrzyj w szklanej lub ceramicznej (nie metalowej) misce razem z powoli wlewanym syropem kawowym. Gdy polewa będzie gładka, dodaj