1 litr wody,ulubiona herbata (ilość na cztery porcje),kawałek imbiru o długości ok. 2 cm (ewentualnie 2 łyżeczki suszonego),miód według uznania,sok z połowy cytryny Imbir obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Umieszczamy je w garnku, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Po
, cztery łyżki cynamonu (dwie paczki), 250 g masła, 50 g cukru pudru, torebka cukru waniliowego,Dodatki:, tabliczka gorzkiej czekolady, 250 g dżemu wiśniowego, kompot wiśniowy z alkoholem, lub herbata z alkoholem Ciasto. Żółtka ubijamy z cukrem i paczką cukru waniliowego, olejem i mlekiem. Dodajemy mąkę
cztery łyżeczki wody. Składniki wymieszaj dokładnie (powstałe grudki można rozgnieść palcami), po czym rozprowadź masę w tortownicy, tak żeby się równomiernie rozłożyła.
Zielona warstwa: wsyp 1,5 szklanki mąki ryżowej do miski, dodaj szczyptę soli, 2 łyżki cukru i łyżeczkę estragonu. Wymieszaj 2
) ,,,, można też użyc tej samej ilości moreli tylko namoczyć je w gorącej herbacie,2 łyżeczki otartej skórki z cytryny,1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy,1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,45 g roztopionego masła,55 g bardzo dobrze pociętych orzechów włoskich,2 łyżki cukru 1.W dużej misce rozmieszać