2 piersi z kaczki, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 4 gałązki świeżego tymianku, 4 gałązki cząbru, 4 gałązki lawendy, oliwa, sól, pieprz, 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek, 1 łyżka miodu Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Piersi z kaczki myjemy, osuszamy na ręczniku kuchennym. Skórkę nacinamy w
3 żółtka,250 ml śmietany kremówki 30 proc.,50 g cukru białego,90 ml mleka,2 łyżki lawendy świeżej lub suszonej,4 łyżki cukru trzcinowego W misce utrzyj żółtka z cukrem, dodaj śmietanę i wymieszaj. W rondelku zagotuj mleko, zdejmij z ognia, dodaj łyżkę lawendy i mocz przez 10 minut. Po tym czasie
pomidorów. Marchewkę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na maśle, aż będzie przyzłocona. Dodajemy ryż i przez chwilę podgrzewamy go na maśle, następnie wlewamy wodę - dwa razy tyle, co ryżu. Doprawiamy solą (ja używam do tego dania soli morskiej z dodatkiem bazylii i odrobiny płatków nagietka i lawendy