680 g mąki pszennej razowej (do dostania w dobrych delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością),
15 g soli morskiej (ja z reguły dodaję mniej- jakieś 12 g),
15 g świeżych drożdży,
430 ml letniej wody,
2 łyżeczki oliwy (zamiast niej można użyć np. roztopionego masła) Do miski przesiać mąkę. Dodać
łyżki. Przełóż na stolnicę lub blat.
Energicznie wyrób rękami ciasto, aż będzie jednorodne, gładkie (bez grudek) i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i przykryj odwróconą do góry dnem ciepłą miską. Odstaw i przygotuj farsz.
Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Jabłka obierz, przekrój na
nie klejące ciasto. Przekładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy delikatnie 2-3 razy. Formujemy okrągły bochenek, robimy nożem dwa nacięcia na krzyż, aby chleb się równomiernie piekł. Blachę i chleb posypujemy mąką.
Chlebek pieczemy w 220*C przez 40 minut. Studzimy na kratce. Chleb sodowy powinien