wkładamy do plastikowego worka i rozkruszamy wałkiem do ciasta. Ubijamy na sztywno śmietankę z resztą cukru, mieszamy ją delikatnie z czekoladą, ciasteczkami i wykładamy masę na owoce. truskawki;cukier;porzeczki;czekolada;
zakręć. Odstaw na co najmniej 4 dni, a najdłużej na 2 tygodnie w chłodne i ciemne miejsce. Krótko dojrzewający ocet jest łagodniejszy, ten dwutygodniowy ma już mocny aromat. Potem przecedź przez plastikowe sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy i przelej ocet do czystych butelek lub słoiczków. Włóż po
wymieszać, potem podzielić na dwie części i do jednej wsypać kakao.
Na blacie wyłożyć folię plastikową o wymiarach ok.40 x 50 cm (dłuższy brzeg-równoległy do blatu), na niej ułożyć herbatniki z 2 paczek w 3 rzędach (dłuższy bok herbatników też równoległy do blatu). Na powstały prostokąt wyłożyć białą
. Woda powinna lekko zakrywać puszkę. Stawiamy na ogniu i gotujemy około 3 godzin. Czekoladę wkładamy do lodówki. Masło rozpuszczamy i odstawiamy. Ciasteczka rozkruszamy na drobny, przypominający mąkę, proszek. Można to zrobić na przykład wrzucając je do grubego, plastikowego woreczka, a następnie