4 jajka,4 plastry wędliny bez tłuszczyku,4 plastry sera żółtego [o dowolnym smaku],oliwa,sól i papryka słodka ,pieczywo Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę i na mocno rozgrzaną patelnię wbijamy jajka i solimy je, natychmiast układamy na jajka po plasterku wędliny i plasterku sera żółtego
syropu.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Plastry foie gras posolić i popieprzyć, oprószyć mąką i smażyć krótko, tak, żeby pozostały lekko różowe.
Gorące plastry foie gras ułożyć na talerzach, pozostały na patelni sos wlać do rondelka, wymieszać i polać dekoracyjnie syropem. Podawać ze
minut
Sos - do pomarańczy dodajemy masło i wiśnie.
Do dorady podajemy ryż jaśminowy, pokrojone i dekoracyjnie ułożone plastry cytrusów oraz glazurowaną marchewkę ( obsmażaną w miodzie) i pęczek szparagów.
Poleca kucharz Pałacu Paulinum - Radosław Górczyński pomarańcze;limonka;pietruszka;pieprz
pieprz i sól, roztrzep z olejem, odstaw. Jajeczka przepiórcze ugotuj na twardo, ostudź, obierz, przekrój na połówki. Na półmisku ułóż zwinięte dekoracyjnie plastry szynki, a między nimi połówki jajeczek. Polej sosem i wstaw do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem posyp zieleniną.
Koszt: około 14
serowy i dokładnie zawiń formując rulon. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Do śmietany dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem. Roladkę pokrój dekoracyjnie, groszek cukrowy pokrój w słupki (w jullienne) i delikatnie sparz we wrzątku. Na talerzu ułóż groszek, na nim plastry roladki polane