. Łazienka pozostała w niezmienionym kształcie. Nie jest duża, ale i tak mieści się w niej narożna wanna (150 x 80 cm), sedes oraz umywalka (szer. 60 cm) wpuszczona w długi blat. Pod nim proponuję ukryć pralkę (45 x 60 cm); można również umieścić tam szafkę i kosz na brudną bieliznę. W przedpokoju, przy
kanapa oraz stolik, a naprzeciwko nich - szafka na sprzęt RTV.
W łazience, nieco mniejszej niż planowana, zamiast wanny została zainstalowana kabina prysznicowa (90 x 90 cm). Jest też umywalka (szerokości 50 cm), podwieszany sedes oraz standardowa pralka (60 x 60 cm
podłodze), umywalkę (szer. 65 cm) i pralkę (60 x 50 cm). W części toaletowej oprócz sedesu jest umywalka. Tam, gdzie przedtem było w.c., powstała garderoba zamykana przesuwanymi drzwiami.
NEWSLETTER:
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze
umywalki (szer. 60 cm). Pralkę (60 x 60 cm) proponuję ustawić w osobnym pomieszczeniu gospodarczym. W nowej kuchni szafki tworzą wygodny ciąg roboczy w kształcie litery L; w osobnej wnęce znajduje się lodówka. Na końcu ciągu jest niewielki blat pełniący funkcję bufetu - można przy nim zjeść szybki posiłek
- kuchenkę oraz zlewozmywak. Lodówkę (wraz z wysoką szafką) umieściłam w obszernej wnęce przy pionach wodno-kanalizacyjnych.
Standardową pralkę (60 x 60 cm) proponuję przenieść do małej przedpokojowej wnęki (może być zamykana na przykład żaluzją). To pozwoli zyskać znacznie większą
przechowywanie, później zmywanie, na końcu gotowanie). Uwzględniamy odpowiednie odległości między poszczególnymi sprzętami. Na przykład między szafkami a ścianą naprzeciwko albo stołem należy zachować odległość minimum 120 cm. Blat roboczy między zlewozmywakiem a płytą grzejną powinien mieć co najmniej 60 cm
zdmuchnięcia płomienia gazu. Na tle jasnego okna płomienie są niewidoczne. Odstęp od krawędzi kuchenki musi wynosić minimum 60 cm .
7. Zamontowanie kuchenki w rogu lub w przejściu utrudnia korzystanie z niej, a wystająca rączka patelni mogą być przyczyną poparzeń.
8. Należy uwzględnić wzrost
, następnie blat (około 60 cm), gdzie rozpakowujemy zakupy, wyjmujemy zapasy. Na nim i w zlewozmywaku odbywa się tzw. obróbka wstępna. Podstawową część pracy - przygotowywanie potraw - wykonujemy na blacie między zlewem a kuchenką. Powinien więc być jak najdłuższy (minimum 60 cm, a najlepiej 80-120 cm). Także