jałowca,kilka szczypt majeranku,łyżka suszonej cebuli,łyżka suszonego czosnku,1/2 szklanki wody,łyżka octu ryżowego,szklanka suchej zmielonej na pył soczewicy,1/3 szklanki zmielonego siemienia,1/2 kostki tofu (może być wędzone) Buraka drobno kroimy, wrzucamy do blendera wraz ze wszystkimi składnikami poza
i posłodzić 2 łyżkami stołowymi cukru
- 2 białka ubić na sztywno z 3 łyżkami stołowymi cukru, po czym dalej ubijając, dodać 2 żółtka
- masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać napar, zmielone na masę w blenderze rodzynki z migdałami
- do powstałej masy dodać 2 łyżki rumu i na
łyżki. Przełóż na stolnicę lub blat.
Energicznie wyrób rękami ciasto, aż będzie jednorodne, gładkie (bez grudek) i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i przykryj odwróconą do góry dnem ciepłą miską. Odstaw i przygotuj farsz.
Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Jabłka obierz, przekrój na