600 g filetów z soli,500 g czarnego makaronu lasagne (barwiony atramentem z mątwy),500 ml soku z pomarańczy,60 g gałązek świeżego rozmarynu,2 litry bulionu z kurczaka,100 g cebuli dymki,100 ml wytrawnego białego wina,40 g masła,sól,biały pieprz Makaron ugotuj al dente. Na surowy filet z soli połóż
600 g filetów z soli,
500 g czarnego makaronu lasagne (barwiony atramentem z mątwy),
500 ml soku z pomarańczy,
60 g gałązek świeżego rozmarynu,
2 litry bulionu z kurczaka,
100 g cebuli dymki,
100 ml wytrawnego białego wina,
40 g masła,
sól,
biały pieprz Makaron ugotuj al dente. Na surowy
, kroimy w kostkę i łączymy z resztą sosu. Po paru minutach dodajemy osączone sardynki. Makaron gotujemy al dente i przekładamy do sosu. Podgrzewamy, mieszając do momentu, kiedy będzie miękki. Serwujemy z kolendrą, posiekaną lub nie.
Rada: Czarny makaron jest barwiony atramentem z kałamarnicy. Idealnie
400 g makaronu barwionego atramentem z mątwy,200 g wędzonego łososia,350 g krewetek - mogą być małe,garść pomidorków koktajlowych,oliwa,sok z 0.5 cytryny,pół kieliszka białego wina,1 świeża papryczka chili,2-3 ząbki czosnku,natka,bazylia,pieprz Makaron gotować. Łososia pokroić. Krewetki rozmrozić