1 szklanka pęczaku,
4 średnie pomidory lub 1 gałązka pomidorów truskawkowych,
1 ogórek wężowy,
1 duży pęczek pietruszki,
1 pęczek lub doniczka mięty,
1 pęczek lub doniczka kolendry,
1 duża czerwona cebula,
2 ząbki czosnku,
1/4 szklanki oliwy,
1/4 szklanki soku z cytryny,
1 łyżeczka kuminu,
sól
półtora kg peklowanej karkówki,
4 gałązki świeżego rozmarynu,
1/4 doniczki świeżego tymianku,
4 ząbki czosnku,
60 g ziarnistej musztardy,
20 g miodu,
Ciasto:
1 kg mąki pszennej,
1/2 litra wody,
20 g soli,
20 g drożdży,
20 g cukru,
40 ml oleju lnianego Musztardę
posiekany ząbek czosnku,
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku,
1 pęczek (lub mała doniczka) posiekanego świeżego oregano,
4 łyżki oleju,
sól,
pieprz Soczewicę opłucz i zalej 6 szklankami wody, dodaj 2 łyżeczki soli i zagotuj. Gotuj pod przykryciem ok. 25 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nie będzie
4 gicze baranie,
600 g kapusty kiszonej,
200 g świeżych podgrzybków,
5 g zmielonych grzybów suszonych,
200 g cebuli,
1 ząbek czosnku 2 g kminku,
masło klarowane,
600 g młodych ziemniaków,
sól kamienna lub morska,
marynata:
3 gałązki świeżego rozmarynu,
1/4 doniczki świeżego tymianku,
300