2 szklanki mąki pszennej,120-130 g sklarowanego masła,2 jajka,1/3 szklanki mleka,pół szklanki cukru,50-70 g świeżych drożdży,opakowanie cukru waniliowego,szczypta soli,cukier puder do posypania Drożdże wsypujemy do ogrzanego kubka, ucieramy z łyżeczką cukru, rozprowadzamy letnim mlekiem. Odstawiamy
700 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego),
2 jajka,
1 cebula,
1 czerstwa bułka,
mleko (lub woda) do namoczenia bułki,
sól i pieprz,
bułka tarta do obtaczania kotletów,
olej do smażenia Bułkę namocz w mleku lub w wodzie. Cebulę obierz, drobno posiekaj.
Włóż mięso do miski i dodaj po
1 ryba (szczupak, pstrąg, sandacz - około 800 g),
2 marchewki,
1 pietruszka,
1/2 selera,
1 mały por (lub 1/2 dużego),
sok z 1/2 cytryny,
listek laurowy,
3 ziarna ziela angielskiego,
szczypta białego pieprzu,
sól,
1/2 pęczka zielonej pietruszki do posypania Rybę bardzo dokładnie umyj. Mięso
1 duża główka kapusty włoskiej (około 1.2 kg),
700-800 g mieszanego mielonego mięsa (wieprzowego i wołowego),
2 cebule,
2 łyżki oleju,
1-2 jajka,
1 czerstwa bułka,
2 szklanki bulionu,
1/2 szklanki mleka,
1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego,
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
sól,
pi
Restauracje podkarpackie Rzeszów 3 Maja 7 35-030