. Całość posmaruj pozostałą masą waniliową. Przygotuj obie polewy czekoladowe. Ciasto dekoruj ciemnymi i jasnymi pasmami, tak aby powstał wzór jak na korze brzozy. jajko;mąka;cukier;proszek do pieczenia;masło;żółtka;cukier;cukier;wanilia;czekolada;
Ciasto:
4 szklanki mąki,
1 margaryna,
1 jajko,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 szklanka gęstej śmietany,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli
Masa:
25 dkg orzechów włoskich zmielonych (mogą być inne bakalie),
3 żółtka,
20 dkg masła,
1 łyżka kakao,
25 dkg cukru pudru Z podanych
nie ścięły. Następnie ubij białka z cukrem na puszystą lśniącą masę, nie za sztywną, aby można ją było łatwo kształtować łyżką. Do ubitej masy możesz dodać kakao i delikatnie wymieszać, tak aby na bezach powstał marmurkowy wzór.
Łyżką nakładaj masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę - na
ścięły. Następnie ubij białka z cukrem na puszystą lśniącą masę, nie za sztywną, aby można ją było łatwo kształtować łyżką. Do ubitej masy możesz dodać kakao i delikatnie wymieszać, tak aby na bezach powstał marmurkowy wzór.
Łyżką nakładaj masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę - na podaną w
porcji ciemnej masy rozprowadzić kleksy czubkiem noża na wierzchu białej masy, tak aby powstał marmurkowy wzór. Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 30 min. Piekarnik wyłączyć i, nie otwierając drzwiczek, pozostawić sernik w