czosnek ładnie się przyrumieni - około godziny. Wyjmujemy, studzimy, przekładamy do dwóch słoików o pojemności 250 ml. Na powierzchni oliwy układamy wycięte z folii kuchennej kółeczka, szczelnie zamykamy słoiki. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Konfitowany czosnek jest dobrym dodatkiem do zup, sosów
. Gofrownice serduszkową rozgrzać, natłuścić. Wlewać po 2-3 łyżki ciasta, piec aż wafle ładnie się zezłocą. Przekładać na deskę kuchenną, zostawić do ostygnięcia, podzielić na pojedyncze serduszka. Nierówne brzegi gofrów obciąć nożyczkami. Truskawki umyć, usunąć szypułki, owoce pokroić w kostkę. Kremówkę ubić
kuchenny wysypać delikatnie mąką. Wyłożyć ciasto. Uformować wałeczki i pociąć je na małe kawałki o szerokości około 1 centymetra. Prążki, dzięki którym nasze gnocchi 'zatrzymają' więcej sosu, zrobić przy użyciu widelca. Gotować w osolonej wodzie, około minuty od wypłynięcia. Sos: Boczek pokroić w plastry o
nakładaj na środek każdego placuszka nie więcej niż pół łyżeczki nadzienia i zlepiaj go tak, by równą warstwą otulał nadzienie, tworząc okrągłą bułeczkę. Układaj uformowane pączuszki w odstępach, zlepieniem do dołu, na pergaminie do pieczenia rozpostartym na blacie kuchennym. Przykryj je ściereczką i
i mieś dłonią lub drewnianą łyżką do chwili, aż odpowietrzony będzie ładnie się kleił.
Naczynie z już zakwaszonym ryżem (taki ryż nazywa się sari) szczelnie przykryj czystą wilgotną ściereczką lub folią, by nie wysechł. Odstaw je na bok, ale nie do lodówki, bo sushi z wyziębionego sari nie jest