wodą kokosową i zwykłą wodą umieścić w blenderze i całość zmiksować około 2 minut. Płyn przelać do drugiej miski przez sito wyłożone gazą, dokładnie odcisnąć wiórki. Mleko przelać do słoików, zużyć w ciągu 3-4 dni, przetrzymywać w lodówce, jeśli oddzieli się woda od tłustej masy należy wstrząsnąć
4 szklanki brązowego cukru,
1 szklanka wody,
1/2 szklanki wody różanej,
1/2 łuskanych orzeszków pistacjowych, posiekanych,
1/2 innych orzechów (w przepisie są migdały, ale ja akurat ich bardzo nie lubię),
2 łyżki mielonego kardamonu,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
15 cienkich mrożonych płatów
), przetrzeć przez sitko. Mięso wrzucić do garnka, zalać 5 szklankami wody, włożyć obrane ziemniaki (połowę w całości, połowę pokroić w kostkę), wrzucić kostkę bulionową i gotować ok. 20 min. Mięso wyjąć, odłożyć na talerzyk. Całe ziemniaki wyłowić z zupy, rozgnieść widelcem na piure i ponownie wrzucić do
1 kg mrożonego morszczuka lub mintaja w kostkach, 1.5 kg cytryn, 3-4 białe słodkie cebule, 1/2 pęczka natki pietruszki, 50-100 ml wietnamskiego sosu, pikantnego Vifon (czerwony, w butelkach po 200 ml), sól Rybę rozmrozić, odcisnąć z wody, pozdzielić na cząstki i pokroić w równą kostkę (ciemne
Fasolkę namocz przez noc w zimnej wodzie. Boczek zalej zimną wodą, dodaj obrane warzywa i ugotuj do miękkości. Po ostygnięciu wyjmij z wywaru. Jarzyny odłóż, później możesz je zużyć do sałatki, mają świetny smak. Fasolkę wraz z wodą, w której się moczyła, wlej do wywaru i gotuj do miękkości (najlepiej w