12-14 kwiatów cukinii, 25 dag białego tłustego sera, 4 łyżki parmezanu, 1 jajko, 1 łyżka siekanej, świeżej bazylii, 4 łyżki mąki, gałka muszkatołowa, olej do smażenia Bardzo delikatnie płuczemy kwiaty. Równie delikatnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Biały ser dokładnie mieszamy z parmezanem
słoja. Szczelnie zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Co 3-4 dni wstrząsaj Potem dodaj świeżo zebrane kwiaty lipy i odstaw nalewkę na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Następnie zlej nalewkę przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i wlej przez wyparzony lejek do butelki. Limetkę umyj i sparz. Cienko obierz
50 baldachów kwiatów czarnego bzu, 2 cytryny, 2-3 limetki, 70 dag cukru, 1 litr spirytusu, 1 łyżeczka korzenia arcydzięgiela Ugotuj syrop z litra wody i cukru. Ostudź. Cytryny umyj i sparz, pokrój w plasterki, oczyść z pestek. Kwiaty włóż do umytego i wyparzonego słoja, przekładając je plasterkami
papierowe Do małego rondla wlej ocet balsamiczny i gotuj przez kilka minut, aż się zredukuje do konsystencji syropu. Odstaw na bok. W misce wymieszaj serek ricotta, posiekane liście bazylii, sok z cytryny i parmezan. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odetnij kwiaty od cukinii
2 garście wybielonych i 1 garść zielonych liści mniszka (właściciele działek i ogrodów mogą przykryć na kilka dni rosnące roślinki odwróconą doniczką lub papierową torbą z dziurami - tak żeby było powietrze, ale światło nie dochodziło, dzięki temu liście zbieleją jeśli jednak nie mamy takich