. Następnie smażymy każdą porcję w głębokiej oleju na jasnozłoty kolor. Podajemy na gorąco z miską kolorowych sałat w sosie winegret.
Rada: Chrupiąca skórka, a w środku kremowy serek rozpływający się w ustach - prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nie podawajcie jednak tego dania prosto z piekarnika, można
500 g twarogu,500 g mąki,1/2 kostki margaryny,3 jaja,cukier waniliowy,1.5 łyżeczki spirytusu lub octu,1 łyżeczka sody oczyszczonej składniki wymieszać, uformować ciasto szklanką porobić duże kółka a w środku zrobić mniejsze dziurki popularna "setką", wrzucać na rozgrzany olej do złotego
seler: 1 sztuka, jajko: 1 szt,ser żółty: 6 plastrów, bułka tarta,olej do smażenia Seler gotować około 15 minut. Pokroić go w plastry grubości 3 milimetrów. W środek między 2 plastry włożyć 1 plasterek sera żółtego; obtoczyć w jajku i w bułce. Smażyć na złoty kolor. Na wierzchu polać keczupem
1 litr lodów waniliowych, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 75 g masła, 150 g cukru pudru, 1.5 kg jabłek (szare lub złote renety, ewentualnie goldeny) Jabłka obieramy, usuwamy środki, kroimy w szesnastki i posypujemy cukrem waniliowym. Patelnię z grubym dnem smarujemy masłem i posypujemy cukrem
pokroić na wąskie (około 3 cm) paski. Każdy pasek na środku podłużne naciąć i przewinąć.
Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem. mąka;żółtka;masło;śmietana;smalec;cukier puder;