100 gr. margaryny, 3/4 garnuszka cebuli w kostke,1 lyzeczka katczup,1 lyzeczka maki,1 kostka bulionu z kurczaka rozpuszczona w 1 garnuszku goracej wody,3 zoltka,okolo 1/4 garnuszka, rzadkiej smietanki Na malym ogniu krystalizowac cebule w margarynie(musi byc przezroczysta i dobrze ugotowana, ale
Dla dwóch osób:
pól opakowania makaronu penne lub spaghtetti,
pól cebuli,
1-2 ząbki czosnku,
łyżka oregano,
1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
przecier pomidorowy lub pomidorki w zalewie lub świeże pomidory w sezonie,
puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oliwie z oliwek,
sol i
pomidorów,wciskamy 2-3 ząbki czosnku i dusimy ok. 3 min. pod przykryciem na średnim ogniu. Doprawiamy bazylią i oregano oraz 3-4 łyżeczkami startego parmezanu.W osobnym rondlu rozmrażamy szpinak, gdy jest już rozmrożony solimy go do smaku, dodajemy 2-3 ząbki czosnku i ewentualnie odrobinę smietany.Płaty
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
250g masła, albo margaryny,
szklanka (250 ml) kwaśnej śmietany,
200g cukru pudru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
250g margaryny,
1 żółtko,
1/2 litra mleka,
2 cukry waniliowe,
375g cukru,
2 łyżki mąki,
1 i 1
rzepakowego,4 ziarenka czarnego pieprzu,1 gałązka tymianku,pół łyżeczki bazylii,1 liść laurowy,1 łyżeczka octu winnego,200 ml bulionu z kurczaka,10 g gorzkiej czekolady,1 łyżka miodu,150 ml wina czerwonego Pierś z kurczaka dokładnie myję osuszam, delikatnie rozbijam uważając, by nie poprzecinać delikatnego