200 g ciasta filo,
3 żółtka,
150 ml śmietanki 30 proc.,
20 g cukru,
1 laska wanilii,
200 g jeżyn,
160 g lodów waniliowych (po 40 g na porcję) Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 30 min
Z ciasta filo wytnij kwadraty o boku 5 x 5 cm, ułóż na blaszce, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i
200 g masła,200 g migdałów,200 g cukru,6 jajek,200 g mąki,3-cm kawałek posiekanej laski wanilii,skórka otarta z pomarańczy lub cytryny,masło do wysmarowania formy,Po 1/4 łyżeczki:,utłuczonych goździków,cynamonu,gałki muszkatołowej,Lukier:,1 pomarańcza,250 g cukru w kostkach,1/4 szklanki wody,Do
Ciasto: 320 g mąki, 5 jajek, 8 łyżek oliwy, szczypta soli,,Sos: 200 g cebuli, 40 g masła, trochę mąki, 80 ml białego wytrawnego wina, 200 ml rosołu warzywnego, sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, 200 ml śmietany, 160 g ricotty, natka pietruszki, 280 g łososia, 4 łyżeczki oliwy truflowej, 4
Składniki na 1 bochenek: 2 łyżeczki suchych drożdży, 50 g cukru, 2 łyżki ciepłej wody, 2/3 szklanki (160 ml) ciepłego mleka, 1 szklanka (150 g) mąki + dodatkowo 2 szklanki (300 g) mąki, 1 jajko, roztrzepane, 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki cynamonu, 100 g
roztop w kąpieli wodnej. Schłodzoną wymieszaj z mascarpone i syropem klonowym. Na koniec wymieszaj z jajkami i przelej do prostokątnej formy o wymiarach 5 x 7 cm. Piecz 20 minut w 160 st. C.
Przygotuj salsę z moreli: z wody i cukru zrób syrop, wrzuć pokrojone morele, anyż i gotuj do miękkości. Zmiksuj