2 puszki czerwonej fasoli, 4 jajka, 2 puszki tuńczyka w oleju, majonez, sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i pokroić. Czerwoną fasolę odcedzić i dodać do jajek. Tuńczyka rozdrobnić na osobnym talerzyku, pozostawić na 15 minut aż wsiąknie olej, potem dodać do reszty składników. Na koniec dodać
jajka (2/os.), śmietana, szynka, masło, sól, pieprz. Na patelnię wrzucić łyżkę masła. w między czasie do miseczki wrzucić jajka i przemieszać, dodać sól i pieprz. wlać na patelnię i usmażyć. UWAGA! nie mieszać jajek bo wyjdzie jajecznica. Na osobnej patelni smażyć pokrojoną drobno szynkę i dodać
cynamonem i pieprzem. Rozgrzej patelnię, obsmaż kurczaka na odrobinie oleju bądź oliwie. Po usmażeniu odłóż na osobny talerz.
3.Rozgrzej ponownie patelnię, dodaj bulion, ocet, sok z jednej pomarańczy i 2 łyżki startej skórki pomarańczowej. Gotuj na wolnym ogniu ok. 5-6 minut tak by połowa wyparowała.
4
4 kiwi,2 banany,1/2 kg truskawek (świeżych lub mrożonych),1 jogurt grecki 400 g,2-3 łyżeczki cukru,bita śmietana (wg uznania) Kiwi i banany obrać, pokroić na kawałki i razem zmiksować. Truskawki również zmiksować w osobnym naczyniu i posłodzić. Nakładać do wysokich szklanek: kiwi z bananem, warstwa
30 dag śledzi korzennych,
1 czerwona cebula,
garść suszonych śliwek bez pestek,
1 kieliszek śliwowicy,
1 łyżka ciemnego cukru,
3 łyżki octu winnego,
2 łyżki oliwy, Śledzie odcedzamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w 2-cm kostkę. Siekamy drobno cebulę, śliwki moczymy przez godzinę