- 5 jajek ugotowanych na twardo (mogą być ze swięconki),
- 5 plastrów wędzonego boczku,
- 1 łyżeczka octu 10% (lub winnego jak ktoś lubi),
- 1 łyżeczka chrzanu,
- 1 płaska łyżeczka musztardy stołowej,
- sól,
- pieprz do smaku Ugotowane jajka pokroić w cząstki (na 8 części), pokroić boczek w kostkę
2 duże banany,3-4 pomarańcze,1 kg jabłek,1 cytrynę,kiwi,mango,pół niewielkiego korzenia imbiru,10 listków mięty Wszystko łączę w sokowirówce. I... próbuję! Czasem dodaję odrobinę soku z ananasa, czasem wrzucam pokrojone kawałki truskawki, bywa, że ozdabiam każdą szklaneczkę księżycem mandarynki
sobą lukrem (cukier puder zmiksowany z cytryną), ozdabiać wg własnej fantazji. Pieczemy w temp. 160 st około 10 minut. mąka;miód;cukier puder;margaryna;jajko;soda oczyszczona;przyprawa do piernika;kakao;
0.5 kg mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
200g cukru pudru,
250g masła roślinnego,
4 żółtka,
2 łyżki śmietany 18%,
aromat do pieczenia (waniliowy lub pomarańczowy),
produkty do ozdabiania (np. kolorowe lukry albo polewa czekoladowa) Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy razem
2 tabliczki białej czekolady,
10 dag solonego masła (irlandzkie lub President),
2 łyżki jasnego miodu,
1/2 szklanki skondensowanego mleka,
kilka kropel aromatu migdałowego,
10 dag orzeszków ziemnych, lekko solonych,
barwnik spożywczy w dowolnym kolorze,
cukrowe perełki. Czekoladę, masło i miód