1 szklanka śmietany kremówki, 6 żółtek, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka bardzo zimnej maślanki Zagotuj śmietanę kremówkę. Ubij żółtka z cukrem, powolutku, nie przerywając ubijania, wlewaj gorącą śmietanę. Gdy masa będzie gładka i jednolita, przełóż ją do rondla i podgrzewaj, stale ubijając, aż zgęstn
Ziemniaki, olej lub oliwa, przyprawy; koperek, sól, pieprz, chili itp. Umyć, obrać ziemniaki (2,3 według własnego uznania).
Obieraczką do marchewki pociąć na plasterki. Oczywiście, jeżeli wolisz chipsy "grubo ciachane", możesz pokroić na plastry o grubości np. 5mm.
Rozgrzana patelnia, na niej
Ten chleb piekła moja prababcia jak jeszcze żyła. Zakwas był własnej roboty
Składniki:
-0.5 szklanki zakwasu,
-10 dag mąki pszennej,
-40 dag mąki żytniej (najlepiej razowej od chłopa z rynku),
-20-25 dag płatków owsianych (najlepiej takich też od chłopa smakują inaczej niż te sklepowe
ogórki małosolne własnej roboty i sos tzatziki (jogurt, ogórek starty, czosnek), który się świetnie skomponował z ziemniakami, feta i czosnkiem ziemniaki;czosnek;
roboty.
Smaki dzieciństwa... ehhh... wspomnienia... mąka pszenna;drożdże;cukier;woda;mleko;dynia;sezam;mak;kminek;