16 połówek brzoskwiń z puszki,100 ml koniaku,2 cytryny,4 łyżki cukru,2 butelki wytrawnego wina białego,1 butelka wytrawnego wina musującego,1 l gazowanej wody mineralnej Brzoskwinie pokrój w kostkę, z cytryn wyciśnij sok. Kawałki brzoskwiń włóż do wazy, zalej sokiem z cytryn i koniakiem, posyp
1 i 1/2 litra rosołu,
1-2 puszki (po 400g) pomidorów (w całości lub w kawałkach) bez skórki lub 1 butelka (500 ml) przecieru (passaty) pomidorowego,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie),
sól,
pieprz,
1 opakowanie (200g) śmietany 18-22 proc.,
natka pietruszki do dekoracji,
ugotowany ryż
zmiksować. Przelać likier do butelek i na dobę odstawić w chłodne miejsce. wódka;mleko;
1 kg cielęciny, 1/2 butelki czerwonego wina, 1 mała cebula pokrojona w kostkę, 2-3 ząbki czosnku, 2 puszki 400-g pomidorów, garść ciemnych oliwek, 2 kolorowe papryki, 100 ml oliwy, mąka, oregano, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ew. szczypta cukru Na 1/4 oliwy usmażyć cebulę, dodać czosnek i
2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 duża posiekana cebula, 3 (lub mniej jeśli ktoś woli łagodniejsze dania) zielone papryczki chili drobniutko posiekane, 25 dag ziemniaków, 1/2 butelki oleju do głębokiego smażenia, 4-5 listków curry, 1/2 limonki, 1 jajko, 12 dag tartej bułki, sól i pieprz Ugotuj