zestawy kuchenne ładne nomi

Czosnek w oliwie

czosnek ładnie się przyrumieni - około godziny. Wyjmujemy, studzimy, przekładamy do dwóch słoików o pojemności 250 ml. Na powierzchni oliwy układamy wycięte z folii kuchennej kółeczka, szczelnie zamykamy słoiki. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Konfitowany czosnek jest dobrym dodatkiem do zup, sosów

Łososiowe kostki z kremem ziołowym

garnku zagotuj wodę, dodaj cebulę, sól, cukier, skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok, liście laurowe i dopraw pieprzem. Zestaw z ognia i wrzątkiem zalej łososia, odstaw do ostygnięcia. Przygotuj krem: bazylię i szczypiorek zmiksuj w malakserze, następnie stopniowo dodawaj śmietanę, a na koniec ser

Gofrowy przekładaniec śmietankowo-truskawkowy

. Gofrownice serduszkową rozgrzać, natłuścić. Wlewać po 2-3 łyżki ciasta, piec aż wafle ładnie się zezłocą. Przekładać na deskę kuchenną, zostawić do ostygnięcia, podzielić na pojedyncze serduszka. Nierówne brzegi gofrów obciąć nożyczkami. Truskawki umyć, usunąć szypułki, owoce pokroić w kostkę. Kremówkę ubić

Gnocchi z sosem amatriciana

kuchenny wysypać delikatnie mąką. Wyłożyć ciasto. Uformować wałeczki i pociąć je na małe kawałki o szerokości około 1 centymetra. Prążki, dzięki którym nasze gnocchi 'zatrzymają' więcej sosu, zrobić przy użyciu widelca. Gotować w osolonej wodzie, około minuty od wypłynięcia. Sos: Boczek pokroić w plastry o

Piernik

niedużym ogniu. Dodaj cukier i, mieszając, podgrzewaj tak długo, aż masa lekko zbrązowieje. Zagotuj wodę w czajniku i włóż kuchenne rękawice. A teraz zestaw rondel z miodem z ognia i wlewaj do niego powoli niepełną szklankę wrzącej wody, a jednocześnie drugą ręką mieszaj. Nie nachylaj się nad garnkiem, bo

Najnowsze