1 nieduży karp, ziele angielskie, liść laurowy, 1 średnia cebula, włoszczyzna lub kostka rosołowa warzywna sos: 30 g mąki, 1 mała cebula, 1 szklanka wywaru rybnego, 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina, 50 g piernika, 40 g rodzynków, 15 g migdałów, 1 łyżeczka cukru, 1 cytryna, 1 łyżka karmelu
2 antonówki lub szare renety,2 gruszki,2 czerwone cebule,gałązka tymianku,6 łyżek oliwy,2 łyżka musztardy,sól,pieprz,200 g sera koziego półtwardego Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Owoce kroimy na ósemki, wycinamy gniazda nasienne (skórkę zostawiamy - dzięki niej owoce się nie rozpadną). Przekładamy
1 indyk ok. 4.5 kg,
Nadzienie I:,
winne jabłka (np. szara reneta),
Nadzienie II:,
250 g serka toska wymieszanego z garścią szpinaku,
natki,
kolendry i 2 łyżeczkami ziaren czerwonego pieprzu
Nadzienie III:,
250 g zmielonej piersi indyka wymieszanej z 1 jajkiem,
garścią dowolnych świeżych ziół i
4 plastry sera scamorza lub młodego sera kreuzer Beaty i Leszka Futymów z Farmy pod Świerkami (ekosery.pl),2 czerwone papryki,4 posiekane ząbki czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki,400 g liści szpinaku,kruszone chili,oliwa,sól,pieprz Papryki opiec na średnio gorącym grillu, aż skórka będzie
dużo węgla drzewnego, poczekać, aż czerwone węgle pokryją się szarym pyłem. Kurczaka nadziać na puszkę piwa tak, by wraz z nogami tworzyła stabilny trójnóg. Rozsunąć węgle, na środku położyć aluminiową tackę, a na niej kurczaka osadzonego na puszce. Węgle zgromadzić po bokach w stożkach, osłonić