konfitury do szklanych słoiczków i szczelnie zamykamy. Doskonale nadają się nawet jako oryginalny prezent. cukier;woda;
kostkę, dodajemy do woreczka. Ziemniaki w kostkę około 1cm oraz krążki cebuli również dodajemy. Wkładamy liść laurowy, pieprz i zamykamy szczelnie woreczek. Kładziemy go w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika (150st.). Po godzinie rozcinamy woreczek, polewamy reszta piwa i rumienimy mięso
- najlepiej typu twist lub zamykane szklaną pokrywką z gumową uszczelką umacnianą metalowym zaciskiem Umyte gruszki cienko obieramy. Wkładamy całe owoce do kamionkowego naczynia z zimną wodą zakwaszoną kwaskiem cytrynowym, która zabezpieczy je przed ciemnieniem. Zagotowujemy litr wody, ocet, cukier, goździki
4 dzwonka miecznika (po 17-18 dag), 3 łyżki oliwy, sok z jednej pomarańczy i cytryny, 3 roztarte ząbki czosnku, czarny pieprz, sól Sałatka z pomarańczy:, 2 pomarańcze pokrojone w kostkę, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki posiekanych listków bazylii W szklanym lub porcelanowym naczyniu starannie wymieszaj
2 kg niezupełnie dojrzałych śliwek węgierek,2 szklanki 6-proc. Octu,500 g cukru,4-5 goździków,kawałek kory cynamonowej,Dodatkowo:,spore kamionkowe naczynie albo duży słój lub waza,2 garnki emaliowane (duży; np. 4-litrowy i 1.5 l mały),słoiki na zamarynowane owoce - najlepiej typu twist lub zamykane