jajko,
szczypior posiekany,
pomidor,
szynka,
1/6 łyżeczki majonezu, Jajko gotujemy na twardo, obieramy. Z pomidora ścinamy plasterek z góry. Na talerzu stawiamy jajko, jeśli nie chce stać musimy wyrównać. Wycinamy otwór w jajku na drzwi i wkładamy prostokąt z wędliny, robimy okna z wędliny
migdały. Całość wyrobić na ciasto. Rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość 3-4 mm i wycinać okrągłe ciasteczka, ozdabiając je cały- mi migdałami (bez skórki, żeby ją zdjąć, trzeba sparzyć migdały wrzątkiem). Ciasteczka ułożyć na blasze tak, by się nie dotykały i odstawić w chłodne miejsce (np. na okno
przykrywam ściereczką. Odrywam od niej po kawałku ciasta, wałkuję na wysypanej mąką stolicy na grubość ok. 3-5 milimetrów i wycinam fantazyjne pierniki - jakie tylko dusza zapragnie! :) Wycięte kształty układam na natłuszczonej blasze. Piekę je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 10