2 młode bakłażany, sól, papryka w proszku, 2 duże ząbki czosnku, oliwa lub olej Bakłażany umyć i pokroić na 1,5 cm plasterki, każdy posypać z obu stron solą i zostawić na godzinę, żeby straciły goryczkę. Nastepnie plasterki wypłukac i dokladnie osuszyć papierowym ręcznikiem, posypac papryką
wyciskamy w odstępach na wyścielający blachę papier ciastka w kształcie trójkątów o bokach 8-10 cm i grubości ok. 1/2 cm. Wyrównujemy powierzchnię ciastek nożem. Oprószamy płatkami migdałowymi, pieczemy, a właściwie suszymy, 40 minut w temperaturze 120-140 st. C. Wysuszone trójkąty łączymy parami
Kruche ciasto:,szklanka mąki,pół kostki (100 g) schłodzonego masła,2-3 łyżki lodowatej wody,sól,Wierzch:,120-150 g szparagów,100 g wędzonego łososia w plasterkach,300 g gęstego jogurtu,2 jajka,łyżka posiekanego koperku,pieprz Zagniatamy ciasto, wkładamy je na godzinę do lodówki Następnie wylepiamy
600 g ziemniaków,
120 g mąki,
10 g soli,
1 jajko całe,
1 żółtko,
gałka muszkatołowa,
50 ml oliwy z oliwek,
500 g pomidorów,
12 listków bazylii Ziemniaki ugotować. Przecisnąć przez maszynkę. Przełożyć do miski. Dodać mąkę, jaja i gałkę muszkatołową. Wymieszać. Przygotowane ciasto należy
?ciasto? do rękawa cukierniczego lub szprycy i wy- ciskać na wyścielający blachę natłuszczony papier (w odstępach!) ciastka w kształcie trójkątów o bokach 8?10 cm i grubości ok. 1/2 cm (aby ułatwić sobie zadanie, można wcześniej narysować ołówkiem na pergaminie takie trójkąty). Wyrównać powierzchnię